Turska

Pozivnica_Dani literature_Turska

IGOR REMS NA FE­STI­VA­LU U TUR­SKOJ

Da­ni li­te­ra­tu­re

 

Igor Rems, pje­snik i sli­kar iz Ba­ra, je­dan od naj­pri­zna­ti­jih pje­sni­ka sa pro­sto­ra Cr­ne Go­re, do­bio je po­ziv­no pi­smo iz tur­skog gra­da Akyaka da ove go­di­ne pred­sta­vlja Cr­nu Go­ru na me­đu­na­rod­nom po­et­skom fe­sti­va­lu „Da­ni Li­te­ra­tu­re 2013”, ko­ji će bi­ti odr­žan u isto­i­me­nom gra­du u ma­ju ove go­di­ne.
Igor Rems je do sa­da ob­ja­vio de­set po­et­skih knji­ga. Do­bit­nik je mno­go­broj­nih me­đu­na­rod­nih na­gra­da i pri­zna­nja. Pre­vo­đen je na nje­mač­ki, en­gle­ski, polj­ski, ma­ke­don­ski, bu­gar­ski, grč­ki, ita­li­jan­ski, ru­mun­ski, špan­ski i fran­cu­ski je­zik. Nje­go­ve pje­sme ob­ja­vlji­va­ne su u mno­go­broj­nim na­šim i stra­nim an­to­lo­gi­ja­ma, kao i mno­gim knji­žev­nim li­sto­vi­ma, ča­so­pi­si­ma i no­vi­na­ma.
Uče­snik je 22. Svjet­skog Kon­gre­sa Pje­sni­ka, Pr­vog Me­di­te­ran­skog Fe­sti­va­la Po­e­zi­je, La­ri­sa (Grč­ka), Stru­ških Ve­če­ri Po­e­zi­je, Pro­ljeć­nog Po­et­skog fe­sti­va­la u Hil­de­nu (Nje­mač­ka), Po­et­skog Fe­sti­va­la u Re­đo di Ka­la­bri­ja (Ita­li­ja), Sme­de­rev­ske Po­et­ske Je­se­ni, Me­đu­na­rod­nog Po­et­skog Fe­sti­va­la u Ali­kan­teu (Špa­ni­ja).
Kao sli­kar imao je vi­še sa­mo­stal­nih i grup­nih iz­lo­žbi u ze­mlji i ino­stran­stvu.

D.S.

DANonline – Kultura 

Univerzitet Mula_2013_2Dani Literature 2013 – Univerzitet Mula

REMS UČESTVOVAO NA FESTIVALU PJESNIKA U TURSKOJ

Organizator Međunarodnog festivala “Dani literature 2013” ove godine pozvao je kao predstavnika Crne Gore Baranina Igora Remsa, pjesnika i slikara.

Poziv na festival predstavlja za Remsa još jedno u nizu drugih lijepih priznanja, a ovog puta ono je stiglo iz Turske. Govoreći o samom festivalu, on potvrđuje da se radi o jednom lijepom priznanju kada je u pitanju njegovo stvaralaštvo, odnosno, njegova poetika.

“Rekao bih da sam odlaskom razbio i neke predrasude, upoznao izuzetno gostoljubive, druželjubive, interesantne ljude i stekao sjajna poznanstva, a nadam se i prijateljstva. Za ovaj festival bih mogao reći da je atipičan u odnosu na Struški festival ili poetski festival u Alikanteu (Španija), gdje je na prvom mjestu – poezija! Ovdje su međusobno isprepleteni poezija, teorija književnosti, analitika, kritika, pa čitavom festivalu daju jednu drugu dimenziju i prepoznatljivost. Tako, na primjer, na Univerzitetu u Muli, nije me začudilo da se jedna tačka odnosila na matematiku i njenu teoriju estetike i etike”, priča Igor.

On ističe da je na predstavljanju imao na raspolaganju od 15 do 20 minuta.

“To je za jednog pjesnika ogromno vrijeme. Prvog dana sam čitao poeziju na maternjem jeziku. Uporedo na francuskom jeziku čitala je Alžirka Soraja Senan. Drugog dana smo bili gosti novog i modernog Univerziteta u Muli. Profesor izmirskog Univerziteta Dilek Direnč, predavač američke književnosti, predstavila me je na turskom, a onda smo uporedo poeziju čitali na maternjem i na engleskom jeziku” – kaže Rems, dodajući da je Turska daleko, ali da je na festival pošao zahvaljujući Ministarstvu kulture.

“Na ovaj festival pozvan sam da predstavljam Crnu Goru kao pjesnik Igor Rems, i normalno je bilo da se obratim najkompetentnijoj instituciji, Ministarstvu kulture. Dostavio sam im prateću dokumentaciju, a oni su prepoznali da smo mi umjetnici zaista najelitniji i najreprezentativniji dio društva, a ujedno i najbolji ambasadori naše države. Zaista se nadam i želim da vjerujem da će ministarstvo u budućnosti sve više stajati iza umjetnika i pomagati im kada su u pitanju odlasci i gostovanja u inostranstvu. Ovom prilikom želim da im izrazim moju duboku zahvalnost, kao i gradonačelniku Bara Žarku Pavićeviću, ali i kompaniji ‘Kalamper’ koja se uključila u ovu priču” – kaže Rems, dodajući da je lijepo čuti i za pohvalu je kada država stoji iza svojih umjetnika i predstavnika.

BARinfo

ProgramProgram Dani Literature, 2013

Diploma_TurskaDiploma – Dani Literature

Akyaka Uluslararası Edebiyat Günleri | Hamle Gazetesi

TUNA YELKENLERİNİ AÇMIŞ O GÜZEL ALNINDA

Yumuşacık avuçlarıyla Tuna,
bitkin ayın parıltısını içine çekiyor.
Bir çirkin Kasım akşamı
dans ile dipliyorum Seni.
Göğüslerin çılgın beyazlığı ile
boğazında canlanmış kuşların heykellerini dikiyorum.
Katedral saatindeki büyük yelkovanın
atışını kimse durdurmuyor.
Boş suyun üzerinde römorkörlerin
yorgun suratları yansıyor.
Çökük yanakların sokak ışığı
pencereden içeri girip yanına oturuyor.
Ter içinde olan çarşafların üstüne dökülmüş
söylenmemiş sözlerin korkusunu
çıplak elleri ile yakalıyor.
Tuna yelkenlerini açmış o güzel alnında.
Yaslanarak uyumuş
sahillerimizi, kumumuzu mavileştiren
ezeli aramanın karanlık elinde parlayan
nehrin kükremesini rüyanda görmüyorsun.

Sa srbskog na turski prevela Amela Ibrahimović

…İgor Rems’in şiiri  bir taraftan dizginlenmemiş  havai fişek renkleri, sesleri ve hisleri gibidir, bir taraftan da sessizlik, aydınlık, açıklık ve ruhsallık gibidir.
Dinamik ve statik farklı iki doku birleşerek mucizevi ,özgü, güneş,deniz gibi doğanın unsurlarıyla güçlü şiirler oluşmaktadır. Şiirsel hayattaki manevi ve fiziksel gücünü , geleneksel dünya kültür tarihinden ve ikliminden alır…

Milica Jeftimijevic Lilic

İgor Rems şiir sanatında evrenselliğe karşı kendini, insanı ve davranışlarını ele almıştır. Doğumdan ölüme kadar Tanrı’ya itaat ve ölüm hakkında Hıristiyan hayal gücü karmaşasını  zihinsel prensip bakış açısıyla sorgulamaktadır.
Kendi varlık anlayışını sorgularken alan ve zaman kavramları, Kant’ın deneyüstücülüğünün izindedir.
Tanrı’nın bilgelik yolunda  kendini düşünürken idrak anlayışının peşindedir. Onun şiir yazmasını başlatan şaşkınlıktır.
Kierkegaard tecrübelerini empirik dünyada aşma deneyimindeyken , İgor Rems kendini acı dolu bir öznede yaşatıyor ve Tanrı’yı kendi içinde ararken dindarlık yolunda yürüyor.

Dragana Đurić

Ressam ve şair İgor Rems 1957 yılında Bar’da doğdu. Bar ve Belgrad şehirlerinde eğitimini tamamladı. Şimdiye kadar on iki şiir kitabı yayınlandı. Onun şiirleri yabancı ve yerli antolojilerde, edebiyat gazetelerinde, dergilerde ve magazinlerde yayınlanmıştır. Kazandığı uluslararası ödüller şunlardır:
Povelja Rastko Petroviç, 2000, Belgrad.
Naji Naaman, uluslararası edebiyat ödülü, 2003, Lübnan.
Koçiçevo Pero, 2006, Banja Luka.
Povelja Karacorceviç 2006, Belgrad , Sırbistan.
İrin Pirin , 2009, Bulgaristan.
Menzionati Straodinari, uluslar arası edebiyat ödülü .NOSSIDE-2010 Rocco Kalabriya, İtalya.
Hermes, Uluslar arası Edebiyat Ödülü, 2011, Larisa, Yunanistan.
Konstantinus’un Vizyonları, Kısa hikaye için ikinci ödülü, 2013, Niş, Sırbistan.

Onun eserleri Almanca, İngilizce, Polonca, Makedonca, Bulgarca, Yunanca, İtalyanca, Romence, Türkçe, İspanyolca ve Fransızcaya tercüme edilmiştir.
Birçok uluslararası şiir festivaline katılmıştır. Bunlar: Smederevo Şiirsel Sonbahar (Smederevo, Sırbistan) , Bahar Günleri (Hilden, Almanya), Lorca Uluslararası Şiir Festivali ( Alıkante, İspanya), NOSSIDE ( Recco Kalabriya, İtalya) , Uluslararası Edebiyat Günleri (Akyaka, Türkiye),Struga’nın Şiir Geceleri( Struga, Makedonya), Akdeniz Şiir Festivali ( Larisa, Yunanistan) ve 22.Dünya Şairler Kongresi’dir.
Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda bireysel ve kolektif sergileri olmuştur.

Published in: on 23. aprila 2013. at 18:01  Ostavite komentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://igorrems.wordpress.com/2013/04/23/turska/trackback/